Sekalaisia sivuja

maanantai 23. huhtikuuta 2018

23-04-2018 - Vitsivideo natsimopsista tuotti 800 punnan sakot

Uutisblogi Kahvi & Tee uutisoi maaliskuussa, kuinka skotlantilainen Markus "Count Dankula" Meechan, 30, sai langettavan tuomion vihapuheesta. Tänään Skotlannin oikeuslaitos tuomitsi Meechanin 800 punnan sakkoihin.

Oikeuslaitos kuvaili rikosta seuraavasti: "Videosi keskiössä olit sinä, joka toistit lausetta 'Kaasuttakaa juutalaiset' komentona koirallesi, joka reagoi siihen. Sen lisäksi käytit komentoa Sieg Heil, mihin koira oli opetettu vastaamaan nostamalla tassua pystyyn ja videoklipissä näytetään kuvamateriaalia Nürnbergin kokouksesta ja välkytit Hitlerin kuvaa räikeän musiikin soidessa. Väität, että video oli tarkoitettu pelkästään tyttöystävääsi ärsyttäväksi vitsiksi."

Oikeuslaitos perustelee tuomiotaan näin: "Kaiken todistusaineiston perusteella, minusta julkisesti jakamasi video oli törkeän loukkaava ja sisälsi pelottavaa, antisemiittistä ja rasista materiaalia. Hyväksyit sen, että lause 'Kaasuttakaa juutalaiset' on antisemiittinen, mutta ei silloin kun sitä käytetään osana vitsiä. Sanoit käyttäneesi kyseistä lausetta, koska se on niin äärimmilleen vedetty. 

Sen lisäksi sanoit, että video on kauhistuttava, mutta ei silloin kun sitä käytetään vitsinä. Halusit tehdä videosta mahdollisimman loukkaavan ja postasit sen julkiselle kanavallasei, mikä oman kuvailusi mukaan 'jakaa loukkaavaa sosiaalista komediaa ja sketsejä, joiden takia ihmisiä heitetään vankilaan'."

Tuomiota perustellaan lisäksi sillä, että video oli tuomarin mukaan erityisen loukkaava Skotlannin juutalaisyhteisöille. Vaikka Meechan tarkoitti videon vitsiksi, niin sitä ei nähty lieventävänä asianhaarana.

Oikeustalon ulkopuolelle oli kerääntynyt joukko mielenosoittajia, jotka olivat huolissaan Ison-Britannian sananvapauden tilasta. Sen lisäksi Lontoossa järjestettiin toinen sananvapautta puolustava mielenosoitus, jonne arvioidaan tulevan noin 500 ihmistä.

Meechanin tuomio on herättänyt paljon keskustelua Isossa-Britanniassa. Muun muassa koomikko Ricky Gervais asettui Meechanin tueksi Twitterissä seuraavin sanankääntein: "Mies on tuomittu UK:n oikeuslaitoksessa törkeän loukkaavan vitsin kertomisesta. Jos et usko oikeuteen sanoa törkeitä asioita, et usko sananvapauteen."

Alkuperäinen video on edelleen nähtävillä YouTubessa, olkoonkin että se on asetettu ns. rajoitettuun tilaan, jossa sitä ei voi jakaa muuten kuin suoralla linkillä.

PÄIVITYS, 23.4.2018, 15.30: Meechan kommentoi tuomiota brittiaktivisti Tommy Robinsonin Facebook-seinällä seuraavasti: "No, en ole linnassa!"

Meechan kertoi Robinsonille valmistautuneensa vankilatuomioon, mutta sakkotuomiosta huolimatta Meechan aikoo valittaa tuomiosta. "Tässä tuomiossa merkittävin asia on se, että tämä tulee toimimaan ennakkotapauksena. - - On todella kummallista, että mikä tahansa sanomasi asia voidaan viedä oikeuteen, missä päätetään sanomasi asian konteksti. Se on stalinistista!", Meechan sanoi.

Meechan aikoo viedä asian Britannian korkeimpaan oikeuteen saakka, mikäli tapaus sitä vaatii.

Lähde: BBC, TwitterHeart of London Business Alliance, Facebook

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti